🥚Vaječné škrupinky sú bežným kuchynským odpadom, ktorý radi používajú napríklad záhradkári. 👩‍🌾Vedeli ste, že keď sa takáto škru…

🥚Vaječné škrupinky sú bežným kuchynským odpadom, ktorý radi používajú napríklad záhradkári. 👩‍🌾Vedeli ste, že keď sa takáto škrupinka pomelie v planetárnom mlyne, môže skvelo pomôcť pri filtrácii vody alebo sa dokonca premeniť na aragonit? 💧Aj tieto zaujímavé riešenia ponúka mechanochémia, proces využívajúci mletie, ktorému sa výskumne venuje Matej Baláž z Ústav geotechniky SAV, v. v. i.👨‍🔬

🎙V podcaste nám vysvetlil, že mechanochémia je vhodná nielen na spracovanie rôznych druhov odpadu, ale aj pri príprave nanomateriálov. 🔬Doktor Baláž dokonca za pomoci lišajníkov a mechanochémie získal aj strieborné nanočastice využiteľné v energetike, či biomedicíne. 💊Ako to presne bolo a aké ďalšie skvelé výhody tento proces ponúka? Vypočujte si v 52. Vedeckom podcaste SAV.

🎧Prajeme príjemné počúvanie. 👉

https://www.sav.sk/?lang=sk&doc=services-news&source_no=20&news_no=11103

Autor správy, foto a správu publikoval Slovenská akadémia vied on Facebook V prípade chyby alebo nesprávnej informácie nás prosím kontaktujte cez kontaktný formulár. Ďakujeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *