🎉 Dnes oslavuje scénický a kostýmový výtvarník Peter Janků 50 rokov. 🎉 Želáme všetko najlepšie! 🗝 Absolvoval Univerzitu Ma…

🎉 Dnes oslavuje scénický a kostýmový výtvarník Peter Janků 50 rokov. 🎉 Želáme všetko najlepšie!

🗝 Absolvoval Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici a Vysokú školu múzických umení v Bratislave (scénické a kostýmové výtvarníctvo u scénografa Aleša Votavu). V roku 2011 po obhájení dizertačnej práce pod názvom Scénický obraz súčasnosti získal na Ústave umeleckej a literárnej komunikácie UKF v Nitre titul PhD. a v roku 2019 ArtD. v študijnom odbore divadelná réžia a dramaturgia na VŠMU v Bratislave.

🗝 Ako umelecký šéf výpravy a zástupca umeleckého šéfa opery pôsobil v Štátnej opere v Banskej Bystrici (2000-2002). V rokoch 2012-2015 zastával pozíciu riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND.

🗝 Popri práci scénografa v slobodnom povolaní bol od roku 2003 do roku 2012 redaktorom, režisérom, dramaturgom a tím lídrom v redakciách publicistiky – TV Markíza, Ta3, Slovenská televízia neskôr RTVS.

🗝 Je autorom viac ako 100 scénických a kostýmových výprav, vrátane troch filmov a jedného televízneho seriálu. Ako scénograf spolupracoval s divadlami na Slovensku i v zahraničí.

🗝 Za svoju scénografickú, divadelnú a novinársku činnosť získal niekoľko celoslovenských aj medzinárodných ocenení. V roku 2010 sa stal laureátom súťaže DRÁMA 2010, ako aj držiteľom Ceny Slovenského rozhlasu za divadelnú hru Kamene života, ktorá bola v roku 2012 zaradená medzi 120 najlepších európskych divadelných hier.

Foto 📸 M. Zajac

Viac sa dozviete v našej databáze 📇
https://lnk.sk/adaj

Autor správy, foto a správu publikoval Divadelný ústav on Facebook V prípade chyby alebo nesprávnej informácie nás prosím kontaktujte cez kontaktný formulár. Ďakujeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *