Tomáš Garrigue Masaryk 7

Tomáš Garrigue Masaryk 7. 3. 1850 – 14. 9. 1937

– Československý filozof, sociológ, pedagóg, politik, štátnik a novinár, jeden zo zakladateľov Československa a jeho prvý prezident.

– Masaryk sa na rodil v Čejkoviciach (okr. Hodonín) ako Tomáš Jan. Pochádzal z chudobnej rodiny.

– Vyštudoval klasickú filológiu, študoval aj filozofiu, psychológiu, sociológiu, estetiku a ekonómiu.

– Na študijnom pobyte v Lipsku spoznal svoju budúcu manželku, Američanku Charlotte Garrigue.

– Mali spolu štyri deti (Alicu, Herberta, Jana, Olgu)

– Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa rozhodol postaviť proti Rakúsko-Uhorsku, lebo videl možnosť oslobodenia Čechov a Slovákov, a v decembri 1914 odišiel do emigrácie, kde pôsobil ako predstaviteľ protihabsburského odboja.

– Bol tvorcom novodobej teórie „čechoslovakizmu“ a jednotného československého národa, považoval teda Čechov a Slovákov za jeden národ.

– Spolu s Edvardom Benešom a Milanom Rastislavom Štefánikom založili v Paríži v roku 1916 Národnú radu československú a Masaryk sa stal jej predsedom.

– Do USA prišiel v roku 1918. Keď Francúzsko a Veľká Británia v podstate uznali Československú národnú radu za československú vládu, na jeseň 1918 tak urobila aj vláda americká.

– Jeho činnosť v USA vyvrcholila vydaním Washingtonskej deklarácie z 18. októbra 1918, známej aj ako Vyhlásenie československej samostatnosti.

– Dňa 14. novembra 1918 zvolilo revolučné Národné zhromaždenie ČSR v Prahe Tomáša Garriguea Masaryka za prvého prezidenta ČSR počas jeho neprítomnosti.

– Do prezidentského úradu ho zvolili znova aj v rokoch 1920, 1927 a 1934. Vo funkcii prvého prezidenta pôsobil do roku 1935, keď zo zdravotných dôvodov abdikoval na tento post.

– Od roku 1914 do roku 1937 ho celkovo 17-krát navrhli na Nobelovu cenu za mier.

– Do roku 1936 bola archivárkou jeho osobného archívu vzdelaná Martinčanka, Anna Gašparíková-Horáková. V jej dome na Moyzesovej ulici v Martine dnes nájdete Múzeum kultúry Čechov na Slovensku. Autor správy, foto a správu publikoval Slovenské národné múzeum on Facebook V prípade chyby alebo nesprávnej informácie nás prosím kontaktujte cez kontaktný formulár. Ďakujeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *