Photos from Banskobystrický samosprávny kraj’s post

MILIÓNOVÁ INVESTÍCIA ÚPLNE ZMENILA PRAKTICKÉ VYUČOVANIE V RIMAVSKOSOBOTSKEJ ŠKOLE ✅

Pekári, cukrári, mäsiari-lahôdkari, autoopravári, agromechatronici či pracovníci v poľnohospodárstve. To všetko sú povolania, pre ktoré pripravujú svojich žiakov v Stredná odborná škola technická a agropotravinárska, Rimavská Sobota

Škola, ktorú navštevuje viac ako 460 detí, sa dnes môže 👏🏻 pochváliť kompletne novými a moderne zrekonštruovanými učebňami praktického vyučovania. To všetko vďaka peniazom z eurofondov, pomoci Európskej komisie a Svetovej banky a projektu Catching-Up Regions.

Celková investícia dosiahla takmer 6 miliónov eur, z čoho Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) investoval viac ako milión.

„Ak k tomu prirátame aj sadu väčších a menších investícií za ostatných 5 až 7 rokov vo výške bezmála 700-tisíc eur z rozpočtu kraja, dávame jasný signál, že nám na tejto škole záleží. Že nám záleží, aby fungovala, aby poskytovala vzdelanie, ktoré absolventom a absolventkám poskytne uplatnenie na trhu práce, aby sa tu žiaci cítili počas štúdia aj príjemne a aj bezpečne,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Modernizácia školy zahŕňala rozsiahlu rekonštrukciu a novú výstavbu dielní pre žiakov v rôznych odboroch. Okrem pekárskej dielne, ktorá po dlhých rokoch prešla kompletnou obnovou, škola zmodernizovala aj priestory pre cukrársku a mäsiarsku výrobu, kuchyňu a energoblok. Súčasťou projektu bolo tiež vybudovanie nového prístrešku pre agrotechniku, nových autoopravárenských dielní, spevnenie a asfaltovanie plôch, ako aj výstavba nových parkovísk.
„Táto obnova má pre nás obrovský význam, pretože po mnohých rokoch môžeme opäť ponúknuť študentom plnohodnotné praktické vyučovanie v moderných podmienkach a pod jednou strechou. Verím, že nové priestory a vybavenie prispejú k zvýšeniu atraktivity školy a pripravia našich absolventov na náročné požiadavky pracovného trhu,“ povedala riaditeľka školy Dagmar Vašová.

Zároveň dodala, že práve pekárska dielňa, ktorú sa podarilo obnoviť po pätnástich rokoch, je z pohľadu vyučovania jedným z najväčších úspechov tejto rekonštrukcie.

Investícia vo výške takmer šesť miliónov eur pokryla nielen stavebné práce, ale aj nákup moderného vybavenia pre jednotlivé dielne. Napríklad vybavenie pre cukrársku dielňu stálo viac ako 64-tisíc eur, mäsiarska dielna dostala nové zariadenia v hodnote vyše 110-tisíc eur, autoopravárenské dielne boli vybavené technikou za viac než 130 tisíc eur. Pekárska dielňa, ktorá je teraz pripravená na výučbu, bola vybavená za viac ako 72-tisíc eur.

Škola taktiež investovala do rozvoja technickej infraštruktúry, vrátane novej výpočtovej techniky, učebne hydrauliky a pneumatiky a nového kamerového systému, čím sa výrazne zlepšila bezpečnosť a kvalita výučby.

„Nejde o ojedinelý úspech – iniciatíva Catching-Up Regions priniesla viac ako 33 miliónov eur – sedem našich stredných škôl sa vďaka tejto investícii zmenilo, trúfam si povedať, na nepoznanie. Takto vďaka členstvu v Európskej únii – a vďaka schopnosti nášho kraja a našich organizácií čerpať fondy – modernizujeme, dovybavujeme, prerábame,“ povedal Ondrej Lunter.

Ten zároveň pripomenul aj ďalšie projekty, ktoré BBSK v oblasti školstva robí – aktivity proti šikane, boj s menštruačnou chudobou či nový systém výberových konaní na riaditeľov škôl.

„Stručne povedané: Pracujeme na tom, aby veci v našom kraji fungovali – a osobitne nám záleží, aby fungovali v našom školstve,“ uzavrel banskobystrický župan.

Maroš Skopal – Váš poslanec BBSK
Mikuláš Pál
Juhász Péter
Dobiehajúce regióny BBSK

Autor správy, foto a správu publikoval Banskobystrický samosprávny kraj on Facebook V prípade chyby alebo nesprávnej informácie nás prosím kontaktujte cez kontaktný formulár. Ďakujeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *