Vysoké školy vítajú navrhovanú úpravu spôsobu kreovania správnej rady

Vysoké školy vítajú navrhovanú úpravu spôsobu kreovania správnej rady. Pre TASR to skonštatoval prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Hiadlovský. Nesúhlasí s tým, že by to mal byť krok späť. Ide podľa neho o správny model, ktorý znižuje mieru politickej nominácie zo strany ministerstva školstva a vylučuje teoretickú možnosť politického ovládnutia verejnej vysokej školy.

Slovenská rektorská konferencia, ktorej cieľom je koordinácia a podpora činnosti rektorov slovenských vysokých škôl v záujme utvárania vysokoškolskej politiky, podľa jej prezidenta víta aj navrhované skrátenie niektorých lehôt v procese voľby rektora. Doterajší zdĺhavý proces totiž podľa neho komplikuje obdobie, keď vysoká škola nemá rektora.

Ďalej sa podľa prezidenta konferencie posilní internacionalizácia, ktorú umožní akreditácia spoločných študijných programov v medzinárodných alianciách. Doplnil, že osoh z nej budú mať najmä študentky a študenti vysokých škôl.

Ocenil postup Ministerstva školstva, vedy, výskumu a mládeže SR zriadiť pracovnú skupinu k príprave novely a skutočnosť, že sa v nej viedli diskusie so zainteresovanými stranami k obsahu novely.

Vážené panie rektorky a páni rektori, ďakujem vám za vyjadrenie podpory. Verím, že aj prostredníctvom tejto novely posunieme kvalitu našich vysokých škôl na ešte vyššiu úroveň.

Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR on Facebook V prípade chyby alebo nesprávnej informácie nás prosím kontaktujte cez kontaktný formulár. Ďakujeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *