V našom Parazitologickom ústave ešte v roku 2020 skúmali jednobunkový parazit tráviaceho traktu (Giardia duodenalis)🔬, ktorý …

V našom Parazitologickom ústave ešte v roku 2020 skúmali jednobunkový parazit tráviaceho traktu (Giardia duodenalis)🔬, ktorý sa vyskytuje pri širokej škále stavovcov vrátane psov a mačiek, hospodárskych zvierat aj u človeka. 🐕‍🦺

G. duodenalis patrí k závažným parazitárnym ochoreniam človeka, ktorý sa môže nakaziť fekálno-orálnou cestou, najčastejšie kontaminovanou vodou, potravou alebo priamym kontaktom (z hostiteľa na hostiteľa).

🫗 Vyskytuje sa častejšie v lokalitách s nedostatočnou hygienou a nevyhovujúcou pitnou vodou, pričom najviac postihnutou je detská populácia.

📈 Výsledky poukázali na vôbec prvý nález u človeka na Slovensku, a dokonca aj v Európe. V štúdii riešitelia po prvýkrát upozornili na možný zoonotický potenciál, čo znamená, že spektrum pôvodcov giardiózy u človeka je širšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Viac na našom webe 👉 https://www.sav.sk/?lang=sk&doc=services-news&source_no=82&news_no=10899

📷 ilustračné

Autor správy, foto a správu publikoval Slovenská akadémia vied on Facebook V prípade chyby alebo nesprávnej informácie nás prosím kontaktujte cez kontaktný formulár. Ďakujeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *