Dnes si pripomíname 75

Dnes si pripomíname 75. výročie narodenia herca, dramaturga a hudobného skladateľa Jaroslava Filipa. 📇

🎹 Vyštudoval konzervatórium v Žiline a v rokoch 1971 až 1976 študoval filmovú dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Ešte počas štúdia hrával so skupinou Petra Lipu Blues Five, neskôr s YPS-om. Jeho najvýraznejšia spolupráca však bola s Dežom Ursinym, s kapelou Provisorium, kde pôsobil ako klavirista. Po skončení školy pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Herecké skúsenosti naberal v Divadle U Rolanda či v trnavskom Divadle pre deti a mládež.

🔎 Najznámejšie je však legendárne zoskupenie Jaro Filip, Milan Lasica a Július Satinský – kamaráti, umelci a komici, ktorí spolu účinkovali v relácii Ktosi je za dverami, v Štúdiu S a na albumoch Bolo nás jedenásť z roku 1981 či Sťahovaví vtáci z roku 1990.

👑 K nezabudnuteľným a výnimočným patrí aj hudobná spolupráca s Richardom Müllerom, z ktorej vzišli skladby ako Milovanie v daždi, LSD či Cigaretka na dva ťahy. Filipove skladby zazneli aj v mnohých filmoch, napríklad v komédii Rivers of Babylon od režiséra Vlada Balca z roku 1998. Divácka verejnosť si Filipovu hudbu pamätá aj z inscenácií trnavského divadla, Činohry Slovenského národného divadla a divadla Nová scéna, napríklad z divadelných predstavení Tri sestry, Cyrano z Bergeracu a Pokus o lietanie.

V roku 2004 mu bolo prezidentom udelené štátne vyznamenanie, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam, za neobyčajný a mnohostranný umelecký talent a osobité umelecké aktivity, schopnosť tímovej spolupráce s výraznými slovenskými a českými umelcami, ako aj za výnimočné osobnostné a charakterové vlastnosti a postoje.

Viac o jeho divadelnej tvorbe nájdete v našej databáze ▫▫ etheatre.sk ▫▫ https://lnk.sk/uj34

📸 archív DÚ

#slovenskeumenie #slovenskedivadlo #zijemedivadlom #dejiny #umelci #noveknihy #casopis #kultúra #umenienaslovensku #divadlo #theatrelife #livingtheatre #slovak #slovakartist

Autor správy, foto a správu publikoval Divadelný ústav on Facebook V prípade chyby alebo nesprávnej informácie nás prosím kontaktujte cez kontaktný formulár. Ďakujeme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *